2016, augustus: Vooruitzien

Vooruitzien

Gedurende de maand oktober a.s. exposeer ik in deDijkpoort in Hattem. Ja nou? Dat duurt nog twéé maanden, hoor ik u zeggen. Maar exposeren is vooruitzien.


Jacob van der Beek (1913-1978), olieverf op papier

Hattem is de geboorteplaats van mijn vader, hij is er opgegroeid. Voor mijn komende expositie ‘About a boy’ heb ik een broertje van mijn vader als uitgangspunt gekozen: Hendrik (1920-1934). Al schetsend en schilderend kan en wil ik natuurlijk toch niet om mijn vader heen. Ook van hem vind ik vergeelde foto’s in de familieschoenendoos. Die foto’s van ‘voor mijn tijd’ geven veel vrijheid. Het hoeft niet te lijken. Aan de grove toets en de snelle streken zie ik hoe ongehinderd ik (daardoor) schilder. Gek genoeg levert dit soms meer herkenning op dan wanneer ik me uitsloof om een gelijkend portret te schilderen.

Een stap verder is dat de kijker in het getoonde werk iets anders (dan een persoon) herkent. Een begrip, een emotie. Zoals in het werk van Armando en Stephan Vanfleteren dat te zien is in Oud Amelisweerd. Een combinatie van schilderijen en foto’s. ‘Stil leven’ heet deze expositie. Zo mooi! Nog te zien tot en met 18 september.

En voor degenen die vanuit hun stoel willen genieten: kijk deze Tedtalk van een kunstenaar (Shea Hembrey) die in twee jaar tijd (vooruitzien!) een fantastische biënnale heeft gemaakt. Buitengewoon creatief, grappig, intelligent en productief. Ik hoop echt dat je kijkt, gewoon omdat een mens hier zo vrolijk van wordt; geef je zelf een kwartiertje om je onwijs te laten inspireren!

Groet, Willy

Deel deze brief gerust met vrienden, familie of anderen in je netwerk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *