2017 december: Jezelf vormgeven.

“Vormgever van jezelf”

Sitting on a parc bench (olieverf op board, 40x 60 cm).

Schilderen kan op veel verschillende manieren. Mijn schilderijen zijn doorgaans behoorlijk realistisch. In ieder geval zijn termen als spiritueel, abstract, magisch of dromerig niet direct van toepassing. Geen fantasie maar observatie. Ik experimenteer, dat dan wel. Op dit moment zoek ik naar minder details en meer ruimte voor interpretatie. De kunst van het weglaten en de kunst van de eenvoud. Is zo eenvoudig nog niet. En is het wel voldoende ‘eigen’? Houvast zoeken dan maar bij de grote Nietzsche: “Wees meester en vormgever van jezelf”, zei hij. Mooi motto voor 2018! Hij zei trouwens ook: “Toen ik moe was van zoeken, leerde ik vinden”. Hoopvol. Ben benieuwd naar jullie mening over dit schilderij.

Een nieuw jaar komt er aan. Plannen? Altijd!
Ik noem de komende grote atelierverkoopdag eind januari (zie in de agenda hiernaast) en een alumni-expositie in Weesp begin juni. En van alles nog meer; ik blijf jullie graag maandelijks op de hoogte houden.

Tegenover museum De Fundatie in Zwolle staat filmhuis Het Fraterhuis. Soms, bijv. als het niet vlot met schilderen of het anderszins tegen zit, ga ik naar beide, hetgeen natuurlijk superluxe is (nb. niet in geld, in feite is het wonderlijk rustig daar; met een museumjaarkaart en een vriendenpas in totaal slechts € 6,50). Een uur kunst kijken en een film toe, probaat middel om alles weer anders te zien.

Wil je een originele, grappige, intelligente, absurde satire zien over moderne beeldende kunst, ‘medemenselijkheid’ en apengedrag, kijk dan naar de film The Square: klik hiervoor de trailer. Een ongemakkelijke film, die nog een tijd in mijn hoofd bleef hangen. Heel anders dan bijvoorbeeld Loving Vincent. Daar kijk je naar 65.000 geschilderde frames; onwijs knap werk. Maar wel braaf, er haakt niets.
Moet dat dan? Nee, kwestie van smaak. Ik vind het geweldig als iets ontregelt, rafelt of schuurt, en ik op een ander been word gezet. Dat genereert energie, maakt me wakker, in plaats van dat ik in slaap sukkel.

En dat vind ik nu zo leuk aan kunst. Het kan op zo veel verschillende manieren. Het een is niet per definitie beter dan het ander. Kijk even naar dit fimpje met pianomuziek, waarin verschillende variaties op een thema worden gespeeld. Dat is toch heerlijk, wat er allemaal mogelijk is?! Voor de maker geldt: als je de techniek beheerst dan is het verder aan jou hoe je die techniek inzet om jouw doel te bereiken. Moet je alleen nog even weten wat je doel is 😉 Maar daar hebben we dan 2018 voor…

Lieve mensen, ik dank jullie voor alle reacties die ik dit jaar weer kreeg op mijn brieven en hoop dat jullie daar mee doorgaan in het nieuwe jaar. Ik wens jullie een mooie decembermaand, een goede afsluiting van 2017 en een frisse start van 2018!

Groet, Willy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *