2018 april: Ruimte verbeeld.

Ruimte verbeeld

Ruimte (De Weerribben), plein air, olieverf op linnen, ca 20 x 15 cm

Het idee dateert al van twee jaar geleden: om als eindexamengroep 2013 van de Wackers Academie een expositie te organiseren, waarmee we laten zien waar we staan vijf jaar na dato, nu dus in 2018. Immers we hebben ons zo uitgesloofd gedurende die academietijd 😉 waar heeft dat toe geleid? Hebben we iets gedaan met de verworven kennis en vaardigheid? Zijn we nieuwe wegen ingeslagen? Zeven schilders en 1 beeldhouwer gaan met de billen bloot –want dat is exposeren- en nodigen je uit hun werk te bekijken tijdens een expositieweekend in de synagoge in Weesp op 1, 2 en 3 juni 2018. Save the date!

We hebben voor deze expositie een gemeenschappelijk thema gekozen: ‘ruimte’. Tsja. Ruimte genoeg eerst, ha, zowel in tijd als in mijn hoofd. Duurt nog zo lang… ik kom wel op iets, iets ruimtelijks, hoe moeilijk kan het zijn… En toen werd het 2017, en vrijwel direct ook eind 2017…begin 2018… tsja!

Wat is eigenlijk ruimte? In de natuurkunde: een fundamentele grootheid die niet gedefinieerd kan worden door andere grootheden. In de wiskunde: een verzameling die voorzien is van een structuur. In de filosofie: ruimte en tijd maken ervaring mogelijk (Kant). Oké. Er rinkelt geen bel noch valt een kwartje.

Is ruimte oneindig? Of begrensd? Is het je omgeving? Een plaats waar je kan zijn? Of persoonlijke ruimte, levensruimte? En hoe verbeeld je dat dan? Landschap? Leegte? Licht of juist zwart?

De mens in de ruimte? Ruimtevaart. De ruimte om de mens heen. Zowel bij het begin als bij het eind is er nauwelijks ruimte, word je omsloten.

    
Ruimte beperkt I en II, olieverf op linnen, 50x 40 cm

De ruimte daartussen dan, tussen geboorte en dood?
Daar wordt het leven geleefd; ruimte om te leven.

    
links: Ruimte onbeperkt, olieverf, drie-en tachtigste opzet, 200 x 140 cm
rechts: La vecchietta vitale, olieverf op papier, 50 x 70 cm

Nou, leuk geëxperimenteerd, maar dit is het dus allemaal niet. Althans niet voor deze expositie. Wat dan wel?
Kom maar kijken 😉

En kijk dan eerst nog even deze gouwe ouwe Ted Talk (klik hier) van Rene Brown over kwetsbaar zijn. Niet alleen als exposant ben je kwetsbaar; wij zijn dat allemaal.
Mooi is dat.

Groet,
Willy

PS
Kom je ook naar onze open dag in De Oude Ambachtsschool? Voor info zie hiernaast in de agenda.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *