2019 (nr 67 september) Niets abstracter dan de realiteit.

Een schilderweek in het Toscaanse landschap met Herman Tjepkema: ik kan het iedereen (met enige schilderervaring) aanraden. Een feest daar te zijn, de hele dag plein air te schilderen en verwend te worden door Elena met onwaarschijnlijk lekkere Italiaanse gerechten.


detail van een schilderijtje van de fiat 500 van kok Elena

Plein air schilderen is niet mijn sterkste kant vind ik zelf, maar zó fijn om te doen. Het moet snel (het licht!) en gestructureerd (de chaos!) en je moet echt versimpelen en samenvatten (bijna abstraheren) wat je ziet.

Het is warm, er zijn muggen, je wordt moe en soms lukt het van geen kanten en slaat de frustratie toe. Nou en?! De Duitse schrijver en dichter Rilke zei:

‘Frustraties zijn mijn inspiratiebron.’

Hoe dan ook, de flow is weer terug, ik verlang er naar dit vlotte tempo van schilderen komend najaar voort te zetten in mijn atelier.

Wil je zien wat ik zoal geschilderd heb kom dan graag tijdens het eerste weekend van oktober naar de Open Atelierdagen Noordoost Veluwe. Ik exposeer samen met Marjan Kok in haar atelier in Epe (nrs. 26 en 27). Voor meer informatie klik hier. En er is een prijsvraag onder de bezoekers georganiseerd; als je daaraan mee doet kan je een bedrag van € 500,00 winnen, vrij te besteden bij de deelnemende kunstenaars. Hoe leuk is dat.

Ik hoop jullie te zien en te spreken!

Groet,
Willy

PS.1
Werk van docent Herman Tjepkema is nu te zien in Slot Zeist: hij is een van de 50 genomineerden voor de Nederlandse Portretprijs 2019 (klik hier).
PS.2
Ik overweeg in het najaar aan een klein groepje een paar schilderlessen te geven. Als je geïnteresseerd bent mail me graag, dan neem ik contact met je op.
PS.3
De Italiaanse schilder Giorgio Morandi (die van die potjes en kannetjes ja) zei: ‘niets is zo abstract als de realiteit’. Kijk dit fijne filmpje van nog geen 4 minuten over zijn landschappen (klik hier)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *