2020 (nr 72 februari) Vriendenclubjes zijn het ergst.

Vriendenclubjes zijn het ergst.


Portretjes zussen M. olieverf op linnen, 40 x 50 cm.

Het blijft fijn, portretten schilderen. Naar de waarneming, zoals dat heet. Dus niet -uitsluitend- van een foto. De vertaalslag van 3-dimensionaal (het model in de ruimte) naar 2-dimensionaal (het doek, waarop het schilderij van die persoon) wil ik als schilder zelf maken. Dat aspect is juist heel spannend. Als je een foto na-schildert heeft de fotograaf die vertaling al gemaakt. Ik mis dan informatie, niet alleen in het beeld maar ook in sfeer en karakter: wie is die persoon die ik schilder? Iets daarvan wil je graag terugzien: een portret is meer dan een nageschilderde foto. Vind ik.

Naast het schilderen waren er de nodige activiteiten in januari jl. Er was de grote jaarlijkse Atelierverkoopdag in Doas. Druk bezocht. Fijn. Leuke gesprekken, nieuwe opdrachten, goede verkoop, doorstroming, reuring, bekendheid. Dank aan alle bezoekers.

Ook zeer geslaagd waren de workshops en inloopateliers van de afgelopen tijd. Hier een paar foto’s.

   

   
Misschien heb je zin om ook eens een keer met je gezin of met een paar vrienden een workshop schilderen te volgen. Dat kan op afspraak en op maat. Klik hier voor meer informatie.

Daarentegen: ‘vriendenclubs zijn het ergst’, zegt Rob van Koningsbruggen in de documentaire die zeer de moeite waard is om voor te gaan zitten (ca.15 min, zie hiernaast in de agenda voor de link). ‘Als je in vriendenclubs verzeild raakt, dan ben je als kunstenaar verloren.’ En uitspraken als: ‘Een goed schilderij, daar zit altijd licht in.’ En: ‘Een schilderij moet kunnen rijpen en rotten.’

Tot slot nog iets heel anders. Zondag as. 9/2 ga ik naar een bijzonder diner: een denkdiner, georganiseerd door een filosoof die ook beeldend kunstenaar is (of andersom?). De vraag die centraal zal staan: hoe leef je een goed leven? Ik ben heel benieuwd wat dit samenzijn gaat brengen. Er is nog plaats, dus als je er bij wilt zijn klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Groet,

Willy

PS.
zaterdag 8 februari inloopatelier met model Ilse.
Zie de agenda voor meer informatie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *