2020 (nr 76 juni) Aankomst ver en ver te zoeken

Productieve maanden zijn het, in mijn atelier; vanwege corona weinig afleiding. Dat betekent veel tijd om te experimenteren, oude niet-afgemaakte doeken aanpakken, nieuw werk opzetten, en dóórschilderen. Met daartussen ook momenten om te reflecteren: zitten en kijken naar mijn onderhanden werk. Ik stel mezelf vragen: waar valt mijn oog het eerst op, wat doen de kleuren met elkaar, klopt de compositie, hoe lopen de richtingen, hoe kan ik dat sterker maken, zit het tonaal goed in elkaar, waarom is het saai, wat moet er bij, of is er iets overbodig, waar kan het preciezer? Zelf vragen stellen is tot daar aan toe, zelf antwoorden geven is knap lastig, al mag ik alles zeggen 😉  Maar klòpt het ook, wat ik tegen mij zeg? Weet ik veel! Ik probeer ook maar gewoon mezelf vooruit te helpen. Hetgeen soms een averechts effect heeft.

En wanneer ik dan zo’n beetje alle poten onder mijn ezel vandaan heb gezaagd en weer eens op de bodem van de schilderput ben beland, eet ik een appeltje in de zon in de tuin van de oude ambachtsschool en bedenk dat het leven, ook wanneer het schilderen stagneert, zo ongelooflijk de moeite waard is. En dat deze eeuwige zoektocht kennelijk bij mij hoort.

Ik mijmer nog wat over de woorden van Rutger Kopland: ‘Wie wat vindt, heeft slecht gezocht.’
En over de laatste regels van het gedicht ‘Ruimtevrees’ van Marjoleine de Vos.
Ruimtevrees

Achter weilanden weiden, daar weer achter
dijken, zee en Zweden. Waar zou je heen?
De blik verliest je met zichzelf in ruimte
waar aankomst ver en ver te zoeken is.
Niet voor de woerd die plotseling en onbedaarlijk
groen het zonlicht en je oog in zwemt.
Kijk bij je voet, maant hij, waar speenkruid
bloeit, de lucht gespiegeld blauw is in het diep.
Voel warmte op je neus, zie ’t vroege blad
van vlier. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.

***
Helaas kan er -nog- niet realtime geëxposeerd worden. Wel heb ik mijn website bijgewerkt met nieuw werk, en ik nodig je van harte uit te kijken in mijn portfolio (klik hier). Je kunt ook een afspraak maken om in mijn atelier schilderijen te zien. Coronaproof. Bel of mail me, reacties zijn altijd welkom..
Groet,
Willy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *