2020 (nr 81 november) Je reislust voor de voeten lopen.

Je reislust voor de voeten lopen.


M.d.B. olieverf op linnen, 40 x 60 cm

Lastig, om onderhoudend te verhalen over schilderen, wanneer de wereld op z’n kop staat door de ingrijpende gevolgen van het rondwarende virus. Het leven wordt klein, althans dat is de bedoeling: NIET erop uit. In plaats van zoeken naar wat er allemaal nog nèt wel kan en mag, is het overduidelijk beter je nu even te voegen, en niet de letter maar de intentie van al die maatregelen als leidraad te nemen.

Ik was fijn op dreef met het schrijven van een snedig stukje hierover, maar bij herlezing dacht ik: nee, doe maar niet. Het is meer van hetzelfde, we weten alles al over Willem, Frans, Donald…en hoe grappig is domheid en respectloos gedrag eigenlijk?

In plaats daarvan een fragment uit het gedicht ‘Spartaans’ van Leonard Nolens:

Sluit de ramen.
Vergrendel de voordeur.
Verbrand de krant.

En blijf. Blijf hier. En loop in huis
je vluchtgedrag, je reislust voor de voeten.
Dat gindse gedoe ruïneert je spartaanse verveling. 

Dit knipseltje bewaar ik al jaren, ik denk omdat ik graag wegga;-) Zo prachtig gezegd.

Het portret boven aan deze brief heb ik geschilderd van de ‘winnaar’ van mijn verjaardagsactie uit mijn vorige brief. Ze was de eerste die reageerde, met een persoonlijk verhaal en mooie leestips. Marlous is zelfstandig reisadviseur en heeft het zwaar te verduren in deze corona-tijd, waarin we allemaal onze reislust voor de voeten moeten lopen.

Ik wil ook graag alle anderen bedanken die reageerden, met tips, podcasts en filmpjes etc. Heel fijn, die respons. Eén reactie licht ik er nu uit; ik ben onder de indruk van haar en van haar werk: Gaby Bovelander. De tip kwam van haar biograaf, waarvoor nogmaals dank. Ik hoop dat jullie net als ik genieten van dit stukje documentaire. Klik hier. ‘Tekenen is de basis van alles’, zegt Gaby. Eens! Als je meer informatie over haar wilt klik hier

Tot slot attendeer ik je graag op een podcast waarin de illustrator Guida Joseph wordt geïnterviewd door Gijs Groenteman (klik hier of zoek ‘m op in je podcastapp). Als je dit beluisterd hebt, dan wil je haar boek (of graphic memoir, moet ik zeggen) lezen en bekijken. De rode draad, heet het, en het is indrukwekkend en ontroerend.

Lieve mensen, wat is er oneindig veel waar je je door kunt laten verrijken. Ik kom er voorlopig niet aan toe, aan die spartaanse verveling…
Groet,
Willy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *