2022 nr 99 (mei)

De schilder schrijft.
   

Schetsen naar model met water vermengbare olieverf

De titel van mijn boek dat binnenkort verschijnt: ik zocht naar iets met een woord erin over schilderen, iets met ‘kwast’ of ‘penseel’ of ‘verf’ ofzo. En het moest de lading dekken, in ieder geval geen valse suggesties wekken, alsof het over de techniek van het schilderen of over kunstbeschouwing zou gaan, quod non. Mijn boek gaat over het plezier en de frustratie van het schilderen. Over het heerlijke gevoel van flow, de overmoed, de uitdaging. Zie de olieverfschetsen hierboven. En over de terugkerende onzekerheden, de kwetsbaarheid, het zoeken naar inspiratie, de behoefte iets goeds tot stand te brengen. Al die dingen waar schilders mee te maken hebben. Waar mensen mee te maken hebben.

Mijn dochter kwam uiteindelijk met precies dat wat het is: ‘De schilder schrijft’. Simpel. Niets aan toe te voegen. Dit is de titel van mijn boek.

En terwijl ik dit schrijf voel ik (weer) de dringende behoefte in plaats van ‘boek’ het woord ‘boekje’ te gebruiken. Het is maar een boekje. Niets groots, niets bijzonders. Geen literair werk. Daar ben ik me van bewust.

Tegelijk; ik heb het wel gedaan. De tijd hiervoor gemaakt, de woorden gezocht, mijn nek uitgestoken.

Waarom zou je op voorhand je eigen inzet en creatie bagatelliseren? Een hoofdstuk in mijn boek, getiteld ‘Playing small’, gaat over iets soortgelijks. Ik heb daarin het prachtige en inspirerende ‘Our Deepest Fear’ van Marianne Williamson opgenomen. Nelson Mandela heeft deze tekst uitgesproken tijdens zijn inauguratie.‘Your playing small does not serve the world.’ Ik beschouw deze woorden als een aanmoediging om voluit en onbekommerd plezier te beleven aan mijn boek. Oók aan deze fase, waarin het nuchtere daglicht erop gaat vallen. Jullie enthousiaste en warme reacties op mijn vorige brief helpen om niet zo bangig te doen. Dank!

In mijn volgende brief laat ik je graag weten hoe/waar je mijn boek ‘De schilder schrijft’ kunt kopen.

Wil je het hoofdstuk ‘Playing small‘ alvast lezen? klik hier

Groet,
Willy

Deel deze brief gerust met vrienden, familie
of anderen in je netwerk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *