2019 (nr. 62 april): Modellen moeten hun best doen

Modellen moeten hun best doen.

 


Drie portretjes van 30 x 40 cm, olieverf op linnen.

Met enige regelmaat krijg ik een portretopdracht. Ik doe dat graag; het is leuk, spannend en uitdagend.

Een portret naar de waarneming schilderen vraagt bijzondere concentratie, intensiteit en focus. Er is zoveel tegelijk om rekening mee te houden! Positie, houding, lichtval, contact met het model, tempo maken, niet verslappen. Bovendien, niet alles is af te dwingen, ook het toeval speelt mee. En houd het maar eens licht en los als je toewerkt naar een gelijkend resultaat. Ik ben het eigenlijk wel eens met die gekke Spaanse schilder:

Modellen zouden hun best moeten doen op het portret te lijken.
Salvador Dali (1904-1989)

Deze keer was de vraag of ik drie jonge mannen wilde portretteren, broers van elkaar, als cadeau en verrassing voor hun ouders. De opdracht kwam van een relatie van de ouders. Het zijn bovenstaande drie portretten geworden, ieder 30 x 40 cm. Ik vind dat ze hun best hebben gedaan 😉

Een bewuste keus om ze niet samen op een doek te portretteren. Als je meerdere personen op één doek wilt schilderen krijg je er gratis en voor niets een aantal schildersproblemen bij. Hoe zet je ze neer ten opzichte van elkaar, hoe bewaak je de eenheid en de rust op het doek en doe je tegelijkertijd recht aan ieders individualiteit, en -even praktisch- laat je ze dan met z’n drieën tegelijk poseren? No way, wat mij betreft, ik heb dat poseerproces van één-op-één en de wisselwerking die dat geeft er wel bij nodig. Rembrandt was echt geniaal met een mannetje of 22 op z’n Nachtwacht!

Dat wisten we natuurlijk al (en met 186 Rembrandtactiviteiten in een jaar valt zijn genialiteit ook niet te missen). Het Rijksmuseum bijvoorbeeld, overstelpt ons met evenementen (klik hier). Een aanrader is de expositie ‘Alle Rembrandts’ (loopt nog tot 10 juni), om die kleine fijne prachtige etsen en inkttekeningen eens goed bekijken.

    

Als je nu tien minuten pauze neemt, kan je genieten van een prachtige biografie van onze nationale held en trots Rembrandt: klik hier.

Groet,
Willy

PS.
De selectie voor de ZOMEREXPO 2019 is weer volop aan de gang. Inmiddels zijn uit 3200 inzendingen 1000 werken gekozen die door zijn naar de tweede ronde. Ik heb twee schilderijen gemaakt voor het thema van dit jaar ‘Europa’; ze zijn allebei door die eerste selectie. Spannend. Er is uiteindelijk ruimte voor 250 kunstwerken in Museum De Fundatie in Zwolle. Wil je meer weten over de ZomerExpo: klik hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *