2016, maart: We hebben woorden nodig

   

“De genius van het leven heet Beweging” (F.J. Hammer, dichter en schrijver 1810-1862), houtskool op papier, (2 x) 80 x 100 cm.

Deze houtskoolschetsen heb ik gemaakt tijdens een danssessie van een danser van het Nationaal Ballet in het schildersatelier. De danser beweegt zich vrij op muziek van Bach en houdt steeds een houding vast gedurende 2 minuten: tijd om te schetsen. En weer door! Onderdompeling in vloeiende beweging en indringende muziek in combinatie met supersnel werken; dat levert intuïtieve lijnen op, waar dans en klank in samenkomen. Te zien tijdens de expositie ‘Doas beweegt’ in het Langhuis in Zwolle van 17 t/m 20 maart a.s. Kunst is gedrag, zegt James Brett, de baas van het Museum of Everything, in een recent artikel in de NRC. Zijn museum is geen gebouw, maar een rondreizende verzameling werk van ‘autodidacten en zonderlingen’. Mensen maken kunst omdat ze de drang voelen zich te uiten. Kunst is een product van een creatieve natuur en niet van cognitieve functies, aldus Brett. Hij heeft een uitgesproken mening over hedendaagse kunstenaars (vooral degenen met een kunstopleiding):

  1. Ze schilderen ideeën in plaats van kunst
  2. Ze creëren oppervlakte, geen diepte
  3. Ze hebben woorden nodig om de afwezigheid van betekenis te verhullen.

Vooral het laatste vind ik leuk gezegd. Want inderdaad, wat een geleuter soms, dat doet juist vermoeden dat er in feite weinig te vertellen is. Oeverloze verhalen met lange moeilijke zinnen die je moet herlezen en waarbij je dan nog denkt: wat staat daar nou eigenlijk? Over ideologie, onbewuste, inspiratie, abstractie, impressie, mystiek, associaties, symboliek, synthese;  je kan er bladzijden hoogdravend mee vullen. En dan kom je zinnen tegen als: “Haar stijloefeningen berusten op de stratificatie van de materie.”  Huh?

Maar goed, misschien niet zo’n grote mond hebben nu, want ik ben er al wel achter dat het schrijven van een zinnig stukje tekst over je eigen werk niet bepaald eenvoudig is.

Als kunstenaar kan je natuurlijk denken: het beeld moet voor zich spreken, ik zeg er niets over, de kijker zoekt het maar uit. Daar is iets voor te zeggen. Maar ik vind het mooi als er een match is tussen beeld en woord. Dat het een het ander versterkt. Oprechtheid is noodzakelijk daarbij.
Zoals bij alles wat er toe doet.

Groet,

Willy

Ps. Het museum of everything is vanaf 5 maart te zien in de
Kunsthal in Rotterdam

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *