
INTERVIEW (kijk onder het artikel, als je de tekst wilt lezen)
Hoe ben je tot schilderen gekomen? ‘Als kind tekende en knutselde ik heel graag. Maar ik ben rechten gaan studeren en ruim 20 jaar met veel plezier advocaat geweest. In 2002 ben ik in de Avonduren naast mijn werk de Vrije Academie (kunstacademie) in Nunspeet gaan volgen. Ik wilde graag iets doen puur voor mezelf, naast mijn drukke praktijk als advocaat en de opvoeding en verzorging van onze kinderen. Daarna ben ik in 2008 in Amsterdam de Wackers Academie (kunstacademie) gaan doen. In 2010 heb ik me als advocaat laten schrappen van het tableau (registratie van advocaten). In 2013 afgestudeerd (tekenen en schilderen) en sindsdien huur ik dit heerlijke atelier in De Oude Ambachtsschool. Ik combineer het schilderen met mijn mediationpraktijk.’
Ommekeer ‘In 2003 was ik op vakantie in Namibië, een land 20 keer zo groot als Nederland met maar 2,7 miljoen inwoners. Daar ervaarde ik stilte en leegte en begon ik te denken over van allerlei, waaronder de vraag of ik verder wilde zoals het ging. Hier in de lege stilte van dit geweldige land ervaarde ik de tegenpool van de hectiek binnen de advocatuur. Ik besloot om het roer op den duur om te gooien en mij meer te richten op het tekenen en schilderen. Dat heb ik gedaan en daarnaast heb ik nu nog steeds een mediationpraktijk. Dit is een heel mooie aanvulling op het schilderen. Het zijn twee verschillende beroepen, maar er zijn wel overeenkomsten. Mediation is luisteren, vragen stellen, uitzoeken waar het probleem nu werkelijk over gaat, samenvatten; met elkaar de communicatie weer vlot trekken. Daarvoor moet je goed observeren. En dat observeren doe je bij schilderen ook.
Als ik de realiteit schilder kijk ik vooral heel goed. Niet doen wat je weet maar doen wat je ziet. Ik kijk naar hoe het licht valt, hoe de richtingen lopen, welke kleuren ik zie, hoe de vormen zijn. Ik probeer dan niet te denken dat ik een oog of een neus schilder, maar concentreer me alleen op hoe dat vlakje eruit ziet, waar het overloopt in een andere toon, of het een harde of een zachte scheiding is enzovoort. Kijken en interpreteren, dat is wat ik doe. Ik schilder graag mensen, omdat ik geïnteresseerd ben in mensen. Wat drijft ons, hoe uit zich dat, waar hebben we behoefte aan? Hoe verhouden we ons tot elkaar. Dat staat allemaal dicht bij mezelf. Schilderen is voor mij ook een manier om vat te krijgen op de complexe werkelijkheid. Begrippen als ‘helder’, ‘puur’ en ‘direct’ zijn daarbij van belang. Zowel schilderen als mediation zijn een observatieproces.’
Waarom werk je in een atelier als ‘DOAS’ ‘Fijne ruimte, leuk om collega’s in de buurt te hebben om mee te sparren of een praatje te maken, kop koffie te drinken etc. Inspirerend. Soms ook praktisch, gebruik maken van elkaars deskundigheid. Wanneer ik bijvoorbeeld een lijst op maat nodig heb, dan ga ik naar Wybo de houtbewerker. En ik heb voor een leuk prijsje een stoel gekocht van de meubelmaakster, waarin vaak één van mijn modellen poseert. En het is heel leuk om samen activiteiten te organiseren, zoals open dagen, workshops, exposities etc.
Wat vind jij jouw mooiste prestatie? Dat ik drie keer mee heb gedaan aan de ZomerExpo, waardoor mijn werk drie keer in een museum heeft gehangen (Gemeentemuseum Den Haag en Fundatie Zwolle). Bij elke editie van de ‘ZomerExpo’ staat een thema centraal. Kunstenaars uit het hele land worden uitgedaagd om een kunstwerk te maken dat zich verhoudt tot het opgegeven thema. Daaruit wordt door een professionele jury uit ruim 3000 inzendingen een selectie van 250 werken gemaakt die in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis worden gepresenteerd. Daar heb ik veel plezier in gehad. Bij het thema water heb ik een zelfportret gemaakt met van die grote ouderwetse watergolfrollers in mijn haar. Bij het thema Europa heb ik Theresa May op een stier afgebeeld. Dit is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie: Europa en de stier.
Wat voor invloed heeft je gevoel op je werken (en je leven) Je kunt niet iets maken buiten jezelf om, dus -onbewust- telt alles mee. De kleuren die ik gebruik, de manier waarop ik het penseel op het doek zet, de onderwerpen, de formaten. Alle keuzes die ik maak in het schilderen zeggen uiteindelijk ook iets over mij. Sommige keuzes maak ik bewust, sommige helemaal niet. Maar ik kan dat niet helemaal ontrafelen, en dat hoeft ook niet. Zoals je ook niet kunt uitleggen waarom je handschrift is zoals het is. Door naar exposities te gaan, boeken te lezen, filmpjes te kijken op internet en in gesprek te gaan met collega’s word ik beïnvloed. Niets staat op zichzelf, alles is relatief. Tenzij ik mezelf zou afzonderen van de wereld, maar dan nog ben ik opgevoed en leef ik in een omgeving. Net als iedereen (denk ik) streef ik naar autonomie. En tegelijk ben ik graag in relatie met de wereld om me heen.’
Wat voor betekenis heeft kunst voor jou, wat zijn je drijfveren, je passie?
Kunst laat je anders kijken naar je omgeving, de mensen, de natuur, de samenleving, of wat je onderwerp ook maar is. Je kijkt door de ogen van de maker, met je eigen ogen. Dat kan van alles opleveren: verrijking, vernieuwing, humor, ontroering, verbijstering, enz. Ik schilder uit liefde voor het vak. Ik hou van verf, van de substantie, de geur en de smeuïgheid, en ik wil me daarmee graag uitdrukken. Ik zoek in het schilderen naar het persoonlijke, naar onregelmatigheid, naar afwijking, dat vind ik interessanter dan alleen maar ‘mooi’. Maar ik druk me ook uit door bijvoorbeeld maandelijks een nieuwsbrief te schrijven over wat me bezig houdt in het schilderen.
**************
EXPOSITIES
Vanwege corona niets in de planning op dit moment. Helaas.
WORKSHOPS – SCHILDERLESSEN – INLOOPATELIER
Ook niets gepland.
KUNSTUITLEEN
Stel je overweegt een schilderij te kopen maar je weet nog niet of dit het is. Of je vindt het leuk om regelmatig iets anders aan je muur te hangen. Dan is de kunstuitleen misschien een mooie mogelijkheid.
Een initiatief van de schilders Marjan Kok en Willy van der Beek, waaraan ook Wilma Wijnen als fotograaf deelneemt.
Schilderijen en foto’s worden uitgeleend aan bedrijven en particulieren voor een periode van drie of zes maanden. De aan de maker te betalen vergoeding bedraagt € 20,00 per maand. Na het verstrijken van de afgesproken periode zijn er verschillende mogelijkheden:
- het werk wordt teruggebracht.
- het werk blijft hangen en er wordt een nieuwe periode afgesproken, tegen dezelfde vergoeding van € 20,00 per maand.
- het werk wordt door de lener gekocht. Dan wordt op de koopsom de betaalde leenprijs voor dat werk in zijn geheel in mindering gebracht.
- er wordt een nieuw werk uitgezocht. Dan start een nieuwe overeenkomst.
Neem graag contact op voor nadere informatie en/of het maken van een afspraak. Bekijk ook het werk van Marjan Kok en Wilma Wijnen.
Brieven
Elke maand schrijf ik een -korte- brief, die ik per mail verstuur. Over schilderen, kunst, exposities, open dagen, enzovoort. Hierboven kan je een aantal brieven lezen. Wil je mijn brief vrijblijvend eens per maand ontvangen, vul dan graag je naam en mailadres hieronder in, en klik op de knop aanmelden.