2017, maart: Niet mutsen.

Niet mutsen.

          
30 x 30 cm, olieverf op doek
In mijn vorige brief liet ik twee portretjes zien: een ‘brutale en een ‘bescheiden’. Ik kreeg veel reacties, waarvoor dank; erg leuk en ook leerzaam. Er is een duidelijke voorkeur (ca. 65%) voor de brutale.

Oke, dat is dat. Hoe nu verder? Om de een of andere reden is er dan weer zo’n inkakmoment. Opdracht aan mezelf: uit beide het goede behouden.

Obvious! Dit soort ‘opdrachten’ brengt niets extra’s. Wat helpt in het schilderen (naast onderricht, museumbezoek, lezen, intervisie en zo meer) is gewoon dóen. Niet wachten op inspiratie, op het juiste moment, het juiste model, het juiste licht, niet wachten tot je het ‘weet’, niet mutsen en mitsen en maren. Jezelf een schop onder je gat geven en aan de slag. Dan maar met je eigen kop ongeïnspireerd onder kunstlicht. Door veel te schilderen word je beter. En dat inspireert wel degelijk!

Niettemin ben ik wel behoorlijk uitgekeken op mijn hoofd. Dus wie durft? Carnaval is voorbij, maar gooi die muts nog even niet in de kast. Zet ‘m op, en laat je portretteren door mij. De eerste die zich meldt krijgt het portret gratis mee. Als je het sowieso een leuk idee vindt, lees dan even op mijn website over het laten maken van een portret in opdracht. Je kunt per mail mijn tarievenlijstje opvragen, daarop -alleen deze maand- 25% korting.

Over zelfportretten gesproken. Die van Rembrandt bijvoorbeeld. Heb je een kwartiertje tijd? Kijk en luister dan naar Embrace (klik hier), een essay van schilder, schrijver, denker John Berger (helaas in januari jl. overleden). Niet iets om even snel tot je te nemen. Wel om van te genieten en over door te mijmeren.

Heb je geen tijd, nou ja een halve minuut dan, kijk naar dit filmpje over de zelfportretten van Vincent van Gogh.

En als je nu zo geïnspireerd bent dat je zelf aan de slag wilt, klik dan hier op een van de -tig Youtube instructiefilmpjes . probeer het. En bedenk:

“Echt succes komt pas wanneer we de kunst van het mislukken verstaan.” (S. Ban Breathnach, Amerikaans bestsellerschrijfster)

Groet,
Willy

PS.
“Er zijn mensen wie de mislukking naar het hoofd gestegen is.
(C. Buddingh, dichter)

Deel deze brief gerust met vrienden, familie of anderen in je netwerk

share
tweet
forward
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *