2024 nr 121 (maart)

Spaanse meesters, Hollands opruimen

‘Flower’, olieverf op papier, met lijst, te koop. 

Genoten heb ik recent, van het werk van twee nogal verschillende Spaanse schilders: Pablo Picasso en Antonio López.

Picasso denk je wel te kennen, maar toch verraste mij opnieuw zijn gedrevenheid en passie. Ik was in het Picassomuseum in Barcelona. Daar hangen niet alleen prachtige schilderijen maar ook heel veel tekeningen. Zijn analyse van het beroemde schilderij De Meninas van Velàzquez in een serie van 58 werken is imponerend en fantastisch. Klik hier voor een kort filmfragment.

Ik was ook in Assen, in het Drents Museum. López werkt vanuit het waarneembare. Het schilderproces is voor hem een manier om de wereld beter te leren kennen. Hij doet dat door alles extreem nauwkeurig op te meten en steeds fysiek in de nabijheid van zijn onderwerp te blijven. López denkt na over de werking van perspectief en corrigeert eindeloos in zijn werk, om op die manier dat wat voortdurend verandert en in beweging is, te vatten in verf. Met hart en ziel.

“The material with which you work is the objective world,
but you incorporate some of your soul, and that is art.”

Antonio López (1936) 

***

Op zaterdag 23 maart a.s. ben je van harte welkom tijdens onze OPEN DAG in De Oude Ambachtsschool in Zwolle. Voor mij zal dat de laatste open dag in DOAS zijn, want ik verhuis mijn atelier per 1 juni a.s. Daarover een volgende keer meer.

Nu eerst de handen uit de mouwen, want ik ben mijn atelier fiks aan het opruimen ter voorbereiding op die verhuizing. Wat een mens zoal bewaard! Veel spullen kunnen nu weg, voor weinig. De sofa bijvoorbeeld, een krukje, schilderijlijsten etc. Ik maak ook een weggeefhoek (kleedscherm, koelkast, tafeltje etc.). En ik bied veel van mijn werk aan -eenmalig!- voor de helft van de prijs. Schilderijen, tekeningen, olieverfschetsen. Zodat ik vederlicht, vrij en vrolijk aan een nieuw schilderdecennium op een andere plek kan beginnen.

Als je geïnteresseerd bent in een specifiek werk, of je vindt het gewoon leuk iets van mij te kopen, dan heb ik voor jou als brieflezer een extra aanbod.

Ik bied je de mogelijkheid, vóór de open dag-bezoekers uit, alvast in mijn atelier te komen kijken en/of kopen op vrijdag 22 maart. Eerste keus dus! Ik ben dan geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Beneden bij de hoofdingang aanbellen bij atelier 2-N, dan open ik de deur voor je via de intercom, of bel me op 06-53263947. Ik hoop je te zien, er is koffie, er is tijd om lekker rond te kijken of er iets van je gading bij zit, kortom: je bent welkom.

Groet,
Willy
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *