2017 september: De smaak snappen

De smaak snappen.

Volgens psycholoog Ap Dijksterhuis –in het boek: Wie (niet) reist is gek- maakt reizen je geest actief, goedgevuld en schoon. Dat is van belang om geïnspireerd en creatief te zijn, schrijft hij. Mee eens. En dat kan gewoon met een midweekje op het wad, samen met schildervriendin Caroline Homan.


Daar fietsend op een bakfiets vol schilderspullen, tegen een Schierse duin op, bedenk ik dat mijn brief deze keer moet gaan over hoe allemachtig ingewikkeld en intens het toch is en blijft, dat schilderen. En zéker plein air. Een goede plek zoeken, maar niet eindeloos dralen. Een vlotte eerste opzet, maar wel kloppend en overtuigend. Behoedzaam werken, maar ook grof en los. Enzovoort. Eén en al paradox, daar kan ik wel een brief mee vullen. Maar hoe interessant is dat? Een verhaaltje over de lusten en lasten van het schilderen?

Dat vraag ik me af terwijl ik lekker zit te previewen in een boek dat ik een jarige vriendin cadeau geef: ‘Oordeel zelf’ van de filosoof Coen Simon. Dat boek begint met een anekdote uit het leven van de schrijver, over havermout. Op een dag besluit hij ’s ochtends havermoutpap te eten. Zijn zonen roepen aan de ontbijttafel hoe smerig dat is, en zijn dochter ook, maar zij is nieuwsgierig en wil het wel proeven. Na een paar ochtenden telkens een hap van haar vaders bord te hebben genomen, gaat ze het zelf eten: ze vindt het lekker. Ze zegt zelfs: nu snap ik de smaak!

Hoe fijn zou dat zijn als we allemaal zo waren? Een open blik, onderzoekend, de bereidheid te veranderen van mening. De eerste impuls is namelijk helemaal niet altijd de juiste basis voor het eindoordeel. Wat overigens niet wil zeggen dat je die impuls direct aan de kant moet schuiven. Zo genuanceerd is het. Dat vind ik nou machtig interessant. En gek genoeg heeft dit voor mij ook met schilderen te maken. Dat hoop ik nog eens goed te kunnen verwoorden, hoe dat zit. Simon schrijft in dit boek–zijdelings- ook over kunst en kunstkritiek. Kunst gaat niet over leuk en lekker, maar over smaak en over proeven. Ik zou zeggen: lees dit boek. Oordeel zelf.Groet, Willy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *