2020 (nr 73 maart) De omgeving van de mens is de medemens.

De omgeving van de mens is de medemens.


olieverf op doek, 40 x 30 cm.

Ik wou dat ik dat bedacht had, maar het is van Jules Deelder. Hangt in Rotterdam op een pand aan de Nieuwe Binnenweg.

Dat wordt mijn schildersmotto de komende tijd. Eigenlijk is dit altijd een rode draad voor me geweest: het belang van in relatie zijn met je medemens. Daarin zit vervulling en verbondenheid. Waarmee ik niet zou durven beweren dat ik ieder medemens even leuk vind 😉 Maar wat moet je in je eentje, uit contact met medemensen, in een ‘onbewoonde’ wereld? Dan heb je dus gelijk over alles (saai!), word je niet gestimuleerd, nooit uitgedaagd, en leef je in je eigen vicieuze cirkels.

Juist de aanwezigheid en de invloed van andere mensen in je leven maken je leven zo de moeite waard. Humor, troost, stilte, competitie, erotiek, creativiteit; alles zou anders zijn als er geen medemensen waren om dat mee te beleven. En willen we niet allemaal gezien en erkend worden, in wie we zijn, wat we voelen, en hoe we ons best doen? Dat hoeft niet perse in het groot, kan gewoon in kleine kring. De mensen die zeggen: nee hoor, maakt mij niet uit, ik heb echt niemand nodig… Geloof jij dat?

Ingewikkeld is het natuurlijk soms ook, of frustrerend, als iemand zich zo anders uit of gedraagt dan jij, en je elkaar werkelijk niet (meer) begrijpt. En verschrikkelijk verdrietig, wanneer je dierbare mensen moet missen. Ook dan heb je medemensen nodig, niet voortdurend fysiek om je heen, maar wel de wetenschap dat ze er voor je zijn wanneer jij daar aan toe bent.

Hoe dan ook, het is -gelukkig- een waarheid als een koe: de omgeving van de mens is de medemens!

Dat ga je zien de komende tijd in mijn schilderijen.

Groet,

Willy

PS. Er is nog plaats in de workshop op 21 maart a.s.
Zie hiernaast in de agenda. 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] die prachtige one-liner van Jules Deelder: ‘De omgeving van de mens is de medemens’ (klik hier als je die na wilt lezen). Nog steeds helemaal mee eens, maar de realiteit ziet er anders uit nu. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *