2023 nr 108 (februari)

Dansen en vechten tegelijkertijd.

Wekelijks modelschilderen. Pose 30 minuten. Fijn, voor schilder en model 😉

Zaterdag jl. was ik bij de opening van ‘Brave New World’, de nieuwe tentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle. Werk van 16 jonge topkunstenaars uit alle delen van de wereld. Ik kende slechts het werk van één, Raquel van Haver, van die andere 15 had ik nog nooit gehoord. Wat niets zegt. Het praatje vooraf van gastconservator en kunstcriticus Hans den Hartog Jager verhelderde niet veel. Niet erg. Zoals altijd: je kunt beter gewoon maar kijken. Blanco erin stappen. Open staan voor wat zich aandient. Proberen even weg te blijven van ‘mooi’ en ‘lelijk’; die begrippen dekken zelden de lading. En open blìjven staan, ook als wat je waarneemt niet direct vertrouwd of herkenbaar is.

Dat is best lastig. Er roeptoetert zoveel in het hoofd. Hou je mond eens, zeg ik tegen die toeteraar in mij, die er -zo niet direct dan toch vrij snel- ‘iets’ van vindt.


Antonia Obá
Sommige schilderijen blijven plakken op het netvlies. Voor mij was dat onder andere het werk van de 39-jarige Antonia Obá (Brazilië). Zijn werk gaat over macht, slavernij, geschiedenis, religie, politiek. Hij zegt over schilderen: ‘It’s a dance and a fight without touching’. Dat klinkt goed. Terwijl ik dit opschrijf, denk ik: wat bedoelt hij daar eigenlijk mee? Even googelen.

Ik kom uit bij het woord Capoeira. Dat is zoiets als ‘Brazilian dance fighting’. Een ‘holistic mind-body-soul practise’, die stamt uit de slaventijd. De kunst is de ander met tactische bewegingen te verleiden tot een kwetsbare positie, uit balans te brengen, zonder fysiek contact te gebruiken.

Een vecht-dans met muziek, zonder aanraking. Verleidingskunst. Wat een prachtige metafoor voor schilderen.

Ik ga opnieuw kijken in De Fundatie wanneer het minder druk is. Te zien t/m 11 juni 2023.

Nog een tip, één waar je vrolijk van wordt.
Een collegaschilder die weet dat ik dol ben op de schilderijen van Alice Neel stuurde me deze YouTube link, die ik op mijn beurt graag met jou deel. Klik hier voor 20 minuten kijkplezier en inspiratie.

Groet,
Willy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *