2023 nr 107 (januari)

Een nieuw jaar betreden.

Zo! 2022 zit erop, kerstballen en slingers weer in de doos, herinneringen gesaved, voornemens geuit, over tot de orde van de dag. Ik heb er wel zin in; een nieuw jaar als een nog onbetreden pad, geen idee wat je tegen gaat komen. Hier in het bos kan dat van alles zijn: een edelhert, een vos, een wolf… of minder spectaculair een everzwijn, eekhoorn of egel. Het is er allemaal, je hoeft alleen maar op pad te gaan en je zintuigen open te stellen voor wat zich aan je toont. Opmerkzaam zijn.

Hetzelfde in de kunst. Er is oneindig veel te ontdekken. En het hoeft niet altijd groots en meeslepend. Graag breek ik op de drempel van het nieuwe jaar een lans voor alle makers van ambacht, kunst en cultuur die in stille toewijding werken aan hun projecten. Van het overgrote deel van die makers in ateliers, studio’s, schuurtjes en zolderkamers heb je nog nooit gehoord. Hun werk hangt niet in de bekende musea. Ze verdienen net of net niet genoeg om hun vaste lasten te betalen, hebben er vaak noodgedwongen nog een baantje bij en dat boeit ze niet, omdat ze doen wat ze het liefst doen: creëren.

Ik bezoek regelmatig collega’s in ateliers, op kunstmarkten en -winkels, ga naar voorstellingen en galeries en daar vind ik soms pareltjes van liefdevolle aandacht en ongekende creativiteit. Een print van een boomblad met nerven zo teer als spinrag. Een paar dichtregels die me recht in mijn hart raken. Een minischilderijtje van een vrouw die me aankijkt of ze me kent.

Laten we onze aandacht dit jaar in de kunst richten op het kleine en nabije. Zoek naar dat wat voor jou van waarde is. Verwonder je, laat je ontroeren, vind de humor (die ligt nog altijd op straat) en geniet. Ik wens je gezondheid en geluk in 2023.

Groet,
Willy

PS
Je bent van harte uitgenodigd onze open dag te bezoeken in De Oude Ambachtsschool in Zwolle op 29 januari a.s. Zie de agenda hiernaast.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *