2020 (nr 80 oktober) Go with the flow

Go with the flow.


Uit de serie kunstkoopjes onder de € 100,=  is dit schilderijtje te koop, olieverf op board, 13 x 18 cm met lijstje.

Hoe werkt dat in je hoofd en lichaam, wanneer je schildert? Je moet van alles doen en laten tegelijk.

Er is de techniek, daar begint het natuurlijk mee. Verf mengen, kleuren aanmaken, daarvoor heb je kennis nodig, en ook kleurgevoel. Je kunt leren welke combinaties van kleuren een goede huidskleur geven, maar je moet in een concrete situatie heel erg goed kijken naar je model om vast te stellen of het daar op die wang donkerder of lichter is, kouder of warmer, intenser van kleur, of kan je juist beter afblussen? Staat niet in de boeken. Het is uiteindelijk jouw interpretatie op het doek van hetgeen je in de ruimte voor je ziet.

En dat is ontzettend spannend! Iedere keer weer, het verveelt nooit. Daar verbaas ik me wel eens over, dat dat blijft. Het moment dat je je voorbereidingen op orde hebt, alle benodigdheden staan klaar, jijzelf in de startblokken; en dan gaan! Als een sporter. Alles is nog mogelijk, er is nog niets verkloot, en je voelt de opwinding om wat je tot stand wilt brengen. Maar als je alleen met dat gewenste resultaat bezig bent lukt het zéker niet.

Je moet vol zijn, en leeg tegelijk. Opgeladen èn ontspannen. Honderd procent geconcentreerd zijn en tegelijk alle gedachten loslaten. Je moet doen wat je ziet, niet wat je weet, maar toch ook wel weer weten wat je doet. Het is een idiote paradox: niet nadenken maar wel je ervaring en kennis gericht inzetten. Dat is wat ik bedoel met: hoe werkt dat toch? Hoe kan je niet en wel nadenken tegelijkertijd? Heb je daar eigenlijk zelf wel invloed op? En hoe dan? De discussie over de vrije wil raakt hieraan. En wat er inmiddels bekend is over het fenomeen ‘flow’. De psycholoog en wetenschapper Csikszentmihalyi noemt dat de optimale ervaring. En je eigen verwachtingen managen, daarmee heeft het ook te maken.

Voor wie dit allemaal net als ik interessant vindt, hieronder een paar gouweouwe lees-, luister- en kijktips. Mijn coronaproof cadeautje aan jullie omdat ik deze maand 60 word. En vanwege dit heuglijke feit heb ik verder een eenmalige verjaardagsactie bedacht. Kijk daarvoor hiernaast in de agenda en klik even door.

Ik hoop van harte dat we met zijn allen binnenkort weer kunnen feesten en vieren en samenzijn, maar tot die tijd: pak een kop koffie of thee, geniet van de kennis hieronder en doe er je voordeel mee.

boeken
Ab Dijksterhuis, Het slimme onbewuste.
Denken met gevoel.
Mihaly Csikszentmihalyi, Flow.
Psychologie van de optimale ervaring.
Dick Swaab, Ons creatieve brein
Hoe mens en wereld elkaar maken.

podcasts
Beluister de zevendelige podcastserie door Dick Swaab over Ons creatieve brein. klik hier
Kunststof, een radioprogramma voor kunstliefhebbers, heel breed, zitten mooie uitzendingen tussen. klik hier
Kunst is lang (en het leven kort), een interviewprogramma ism Mister Motley klik hier 
Marathoninterviews van drie uur, met bijzondere gasten, ook heel divers  klik hier

video’s
Neurowetenschapper Anil Seth over hoe je brein een bewuste ervaring genereert klik hier
Filosoof Bas Haring over de vrije wil klik hier
Donald Hoffman over of we de realiteit zien zoals die is klik hier 
Groet,
Willy

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *