2022 nr 103 (september)

Stop finishing our future.

Toen ik een paar jaar geleden in de krant las over de plannen tot heropening van Circuit Zandvoort, had ik het vertrouwen dat dit idee snel van tafel zou zijn. Een overheid die haar burgers oproept te verduurzamen en te consuminderen en die serieus werk maakt van een beter milieu en klimaat, zal met deze plannen nooit akkoord gaan. Dacht ik. Het liep anders.

Zandvoort is een druppel op de gloeiende plaat van opwarming van de aarde. Er zijn zeker grotere veroorzakers van milieu- en klimaatschade. En er genieten zoveel mensen van autoraces. En Max Verstappen is een held. Het zal allemaal waar zijn. Maar in mijn ogen was er geen enkele noodzaak voor heropening van het circuit. De overheid heeft deze extra vervuiling gelegitimeerd door de vereiste vergunningen te verlenen. Ik denk te snappen welke belangen hier speelden. Ik voel dan ook geen onbegrip maar voornamelijk boosheid, over de zwakte van de overheid waardoor geen duidelijke keuze vóór een beter milieu werd gemaakt. En over de onwil van sommige mensen (veelal mensen met macht, geld en aanzien) zichzelf beperkingen op te leggen in het belang van de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Die boosheid heb ik tot uitdrukking gebracht in een filmpje met de titel ‘Finish’. Dat tot stand kwam met hulp van Piet van Steen, die camera, geluid en montage voor zijn rekening nam. Wil je het filmpje zien? Klik hier (37 sec).

Ik zond het in voor de KlimaatExpo (te zien vanaf 17 september). Het is niet gekozen. Zonder opgaaf van redenen, zo werkt het. Maar Piet en ik zijn wel supernieuwsgierig naar wat je van dit filmpje vindt, dus mail me graag met je reactie.

Dat het niet gekozen is, daar kunnen we wel mee leven. You can’t have them all. De voldoening zit in het proces: nadenken over hoe je zo’n groot en serieus onderwerp (klimaat) in beeld kunt brengen, in gesprek gaan met mensen die meedenken en met behulpzame ideeën komen, de praktische uitvoering, de toewijding en deskundige professionaliteit van Piet (klik hier voor zijn website).

En om één type commentaar alvast voor te zijn: ben ik zelf heilig als het gaat om klimaat? Nee, helaas niet. Ik rijd auto, ik vlieg nog steeds af en toe, ik draag dus met mijn gedrag ook bij aan vervuiling. Mag ik daarom geen mening ventileren over Zandvoort c.a.? Zeker wel!

Een simpele boodschap roept soms nogal wat agressie op, zag ik in een fragment uit ‘Zomergasten’ met Lieke Marsman, misschien heb je het gezien, anders kan je hier klikken, Tenenkrommend, deze bejegening van ‘Just Stop Oil’ activiste Miranda Whelehan.

Tot zover de verontrustende wereldproblematiek, waar niemand vrolijk van wordt.

Daarom tot slot een blij-stemmend positief woord over mijn boek ‘De schilder schrijft’. Het wordt gelezen! En het wordt gewaardeerd, gelet op de mooie en lieve reacties die ik nog steeds ontvang, van bekenden en onbekenden. Dank daarvoor. Mocht je (nog) een exemplaar willen kopen (leuk cadeautje voor een schilder in je familie- of vriendenkring) of meer willen weten over dit boek: klik hier.


olieverf op papier

Groet,
Willy

PS 1
Kijk even in de nogal volle agenda hiernaast. Wie weet tref ik je in september in het KEKhuis, Kulturhus, Palet en/of DOAS?

PS 2 
Wie doet mee met mijn ‘schilderklasje’ dit najaar? Erg leuk en leerzaam, al zeg ik het zelf 😉 Nog twee plekken vrij, dus niet te lang dubben. Klik hier voor meer informatie.

 Deel deze brief gerust met vrienden, familie
of anderen in je netwerk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *