2022 nr 105 (november)

Waar te beginnen.

Eerste opzet, oliepastel en olieverf op doek, detail 

‘De beginzin moet de lezer direct beetpakken’. Oké. Eva Hoeke (Volkskrantjournalist en columnist) zegt het, dan is dat zo. Twintig workshopdeelnemers luisteren gretig. We leren: een column is een kerstboom. Een goede openingszin; dat is het kruis waar de boom stevig op staat. Daarna tuig je die den op met ballen en slingers naar jóuw kleur en smaak. Bovenop komt de piek. De uitsmijter dus, je laatste zin met het inzicht, de twist, de clou van je verhaal. Klinkt simpel. Maar dóe het maar, roept Eva een paar keer vrolijk wanhopig. En rent met ons door de uitdagingen en valkuilen van een goede column. Wèl ritme, overdrijving, timing en associaties. Geen clichés, gezwalk, geschmier. Kleur je rozen niet te rood. En maak er geen dagboek van (exit Bridget Jones). En gebruik alsjeblíeft geen verkleinwoordjes.

Veel van wat Eva zegt is rechtstreeks van toepassing op schilderen. Kill your darlings, show don’t tell, alleen maar mooi is saai, alles is al gedaan maar niet door jou, weet wat je zeggen wilt en vooral: laat je leiden door jouw persoonlijke invallen, observaties, gewaarwordingen.

Dat laatste lijkt me de kern bij creëren. Eigenheid. Mijn gedachten, mijn inzichten, mijn gevoel. En daar vervolgens niet te snel genoegen mee nemen. Ik moet mezelf bevragen. Wat word ik gewaar, wat gebeurt hier, welke associaties heb ik? Het voor de hand liggende rücksichtslos skippen en dóórvragen. Aan de slag met het hoogstpersoonlijke. Dat ik vervolgens universeel moet maken, om gelezen, gezien, gehoord te worden. Soms werpt dat proces een dijk van een drempel op om te starten met nieuw werk. En soms schud ik het allemaal van me af en begin ik gewoon.

Iedereen heeft eigenheid. Maar niet iedereen wil of kan daar iets van naar buiten brengen. In de kracht van eigenheid schuilt het spook van onzekerheid.

Groet,
Willy

PS.

*    Mooi filmpje kreeg ik toegestuurd, sluit hier naadloos bij aan (Brené Brown over belonging to yourself) klik hier

*     In de agenda hiernaast vermeld ik twee evenementen waar je mijn werk dit jaar nog tentoongesteld kunt zien (Nijmegen) en kopen (Epe). Je bent van harte welkom op beide locaties. Als je vragen hebt of meer informatie wilt, neem graag contact met me op.

*      De najaarslessen zijn begonnen in mijn atelier. Een aantal mensen moest ik teleurstellen, vol is vol, ik houd de groep klein. Heb je interesse om volgend jaar een workshop of lessen te volgen, laat het me tijdig weten.

*      Tip voor een decembercadeautje: mijn boek De schilder schrijftte bestellen via bol.com voor
€ 23,95. Ook te koop o.a. in het KUNSTWARENHUIS (zie hiernaast).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *