2023 nr 111 (mei)

De kunst van ouder worden.

100 x 80 cm, olieverf op linnen

 

‘Yesterday is history
Tomorrow is a mystery
Today is a gift
That is why it is called the present.’

Grand Master Oogway zegt dit in de film Kung Fu Panda uit 2008.

Heerlijk, dit soort rijmelarij; simpel en overzichtelijk, en heel erg waar. Pluk de dag. Leef in het nu. Ouder worden is een voorrecht.

Ouder worden betekent lichamelijke en cognitieve achteruitgang; getting old is not for sissies. Je wordt langzamer en je geheugen wordt slechter. De spieren stram, het vel slap, de zintuigen zwak. Maar ik las – klik hier voor de bron- dat veroudering ook positieve veranderingen met zich mee kan brengen. Bij ouderen verbetert doorgaans de stemming èn ouderen kunnen beter omgaan met negatieve ervaringen. Bij alle verdroging en verbrozing geeft dat de burger moed. En het verklaart misschien mede hoe een 80-plusser (geholpen weliswaar, door injectables en een gek als opponent) opnieuw president zou kunnen worden.

Dus.
Sneakers aan, niet miepen over het onvermijdelijke en ieder cadeau in dank aanvaarden.

‘Het is geen kunst oud te worden,
het is een kunst ermee te leven.’

Johann Wolfgang von Goethe. 
***

Grote hoeden zijn -kennelijk- van alle tijden. In het Rijksmuseum zie ik ze liever op doek dan in het echt. Deze mevrouw belemmerde mij telkens pontificaal het zicht. Zij leek zich niet bewust van de aanwezigheid van andere bezoekers, best knap, want we waren met velen.

        
Was dit museumbezoek het moeizaam bemachtigde ticket waard? Zeker. Maar tegelijk: je kunt veel dichter bij Johannes Vermeer komen, bijvoorbeeld met Stephen Fry, die ook nog wat lichtvoetigheid en milde humor toevoegt: klik hier

Groet,
Willy

PS
Op zoek naar een bepaalde foto in mijn mobiel, zag ik tot mijn schrik en verbazing dat er -ik verzin dit niet- 18.734 foto’s in mijn album staan. Wil iemand mij, in ruil voor eeuwige dankbaarheid, vertellen hoe ik foto’s van mijn IPhone verwijder zonder ze uit de iCloud te verwijderen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *