2023 nr 113 (juli)

La dolce vita.

De enige overeenkomst was de regen.
‘Il tempo non fa mai così brutto’, zei de vrouw verontschuldigend in de Romeinse bar, waar ik ’s ochtends staande aan het buffet mijn caffè dronk.
‘Don’t come to Scotland for the sun’, zei de barman, met gevoel voor understatement, in Fort William.

Voor het overige was de afgelopen maand de taalcursus in mijn eentje in Rome in àlles verschillend van de lange afstandswandeling samen met mijn oudste zoon in the Highlands. Cultuur versus natuur. Grammaticale vervoegingen versus klauteren in the hills.

Ik had me voorgenomen om relaxt, naast alle actie, te tekenen en te schrijven, vooral tijdens de lange reizen met trein, bus en boot. Indachtig de workshop ‘aquarelleren in de trein’, die ik een paar jaar geleden voor de verffabricant Talens gaf. Grappig bedacht was dat…Maar een uurtje knutselen met waterverf op een kerkbank in de Santa Maria Maggiore (zonder OV-bewegingen) is al knap lastig. En buitendien, het paste er kennelijk niet bij in deze maand.

Nu eerst de ervaringen laten bezinken: de dolce vita drukte met nieuwe leuke internationale mensen, de lessen aan de Scuola Leonardo da Vinci, het altijd schitterende antieke Rome. De fysieke inspanning in het majestueuze Schotse landschap. En (goud!) het fijne rustige vertrouwde samenzijn met mijn kind, al lang een volwassen man. Alles kan kalmpjes indalen de komende tijd.

Ik wens jou een mooie zomer, waar je ook heen gaat. Of misschien wel gewoon thuis.

De wijze weet zonder te reizen,
heeft inzicht zonder te kijken,
bereikt iets zonder te handelen.

― Lao-Tse
Chinees filosoof +/- 600 v.C.

Zo is het toevallig ook nog eens een keer!

Maar hoe dan ook, met veel plezier ga ik nu aan de slag in mijn atelier en tref ik de laatste voorbereidingen voor de expositie in Galerie DNA in Deventer (zie hiernaast in de agenda). Ik ben daar zelf sowieso zondag 6 augustus a.s. van 9.30 tot 17.30 uur (dan is ook de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt). Als je zin hebt, kom binnen bij DNA (Golstraat 9). Je bent van harte welkom, ik hoop je te ontmoeten!

Groet,
Willy
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *