2023 nr 118 (december)

Kunst als ervaring.


Applaus voor de violist’, olieverf op linnen (detail), work in progress.

De afgelopen weken ben ik op pad geweest om kunst te zien. Veel mensen vinden het moeilijk om naar kunst te kijken. Ik ook, regelmatig snap ik er niets van. Waarschijnlijk omdat ik soms -maar zeker de laatste tijd- moeite heb de wereld te begrijpen.

Als de wereld begrijpelijk was,
zou er geen kunst bestaan.
Albert Camus (1913-1960), Frans schrijver

Gelukkig is het doel van kijken naar kunst niet perse om het te begrijpen. Ik denk dat het vooral de bedoeling is kunst te ervaren. Door kunst te ervaren kan er van alles gebeuren. Kunst kan -sterke-  emoties oproepen, nieuwe inzichten brengen, je bewust maken van je eigen beperkte invalshoek, je aan het denken zetten. Mooie ervaringen. Kunst verhoogt de kwaliteit van je leven. Voor de goede orde: dat is een mening, mijn mening, niet een feit. Maar mocht je het met me eens zijn, dan heb je misschien iets aan onderstaande tips. Tentoonstellingen van indrukwekkend werk van grote kunstenaars, nu te zien:

Anselm Kiefer in Museum Voorlinden bij Wassenaar (klik hier). Kiefer maakt monumentaal groot werk. Ongebruikelijke materialen (zoals lood en stro) en werkwijzen (de fik erin), met meerdere betekenissen en symboliek. Daarom prettig om eerst de film ‘Anselm’ te zien, die draait in veel bioscopen en filmhuizen.

Ai Weiwei in De Kunsthal in Rotterdam (klik hier). Ai Weiwei is een criticus en een activist. Een protestkunstenaar. Hij komt op voor mensenrechten, laat bijv. op indringende wijze zien hoe de (Chinese) overheid haar burgers ontmenselijkt. De expositie heeft niet voor niets de titel: ‘In search of humanity’. Neem de tijd. Wat hij via zijn kunst vertelt is om nog lang op te kauwen.

Chaïm Soutine in Museum K20 in Düsseldorf (klik hier). Soutine (1893-1943) schilderde expressief, kleurrijk, met dikke lagen verf (men zegt dat hij o.a. Kiefer heeft geinspireerd) en vaak vervormde hij de werkelijkheid. ‘Tegen de stroom in’ is de titel van de tentoonstelling. Ik vind zijn werk fantastisch.
***
Dan nog een heel andere tip voor degenen die natuur, techniek en kunst willen combineren: trek je wandelschoenen aan en bezoek het Waterloopbos in de Noordoostpolder (bij Marknesse, klik hier) Interessant, over onderzoek naar het gedrag van water in een historisch openlucht laboratorium in een polderbos. Met Land Art (waar je je dan ook weer niet al te veel van voor moet stellen, maar toch).
***

Tot slot, zie ook hiernaast in de agenda, hebben we deze maand:
een KUNSTWARENHUIS in Epe en
een POP-UP-GALLERY in Zwolle.
Van harte welkom!

Groet,
Willy

PS.
Het schilderij bovenaan de brief is geïnspireerd op de muziektheatervoorstelling ‘Beethoven, wie ben je?’ met Thom Hoffman en het Storioni Trio (klik hier). Aanrader!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *