2023 nr 116 (oktober)

Op zoek naar de feiten.

Soms moet je iets doen waar je geen zin in hebt. Overkomt iedereen regelmatig, zeker in werksituaties. Je maakt deel uit van een organisatie, je hebt een meerdaagse sessie over verandermanagement en teambuilding met je collega MT-leden, en je krijgt te horen dat een element van het programma een schilderworkshop is. Pfff! ‘Kan ik niet, wil ik niet, ben niet creatief; gewoon geen zin in!’ Maar ja, bot weigeren levert gedoe op, zit je ook niet op te wachten.

Vervullend is het dan voor mij om na 2 -vrolijke- uren te horen: ‘Ik zal niet meer zeggen dat ik er geen zin in heb. Het was hartstikke leuk!’ En wat maken mensen die nog nooit geschilderd hebben prachtige portretten van elkaar.

Aandachtig naar elkaar kijken, zonder oordeel, met focus op licht/donker, vlakken en kleuren, creëert een onderlinge band en een speciale sfeer. Opgedeeld in vijf stappen en roulerend achter de ezels worden de eindresultaten een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Als schilder en als mediator -je zou zeggen heel verschillende beroepen- komen voor mij in die paar uur belangrijke uitgangspunten samen.

Kijken zonder waardeoordeel, dat doet een schilder. Ik denk niet aan het karakter als ik iemand portretteer, ik heb geen mening tijdens het schilderen. Ik kijk hoe die lijn loopt, waar het oor begint, welke kleur de oogkas ten opzichte van de wang heeft. Dat oordeelloze zoeken maakt dat iemand intens naar zich kan laten kijken, zonder zich onprettig te voelen.

Als mediator observeer ik ook, ik stel me open, gooi mijn meningen overboord en gebruik mijn zintuigen (naast mijn verstand, niemand kan zonder) om er achter te komen waar de schoen wringt.

Op zoek naar de feiten, dat is de gemene deler voor mij. Een heerlijke bezigheid voor iemand die graag wil weten hoe het echt zit.

En na fase 1 -de feiten op tafel- komt natuurlijk fase 2: wat maak jij daarvan? Wat is jouw interpretatie? Daarover weer een andere keer.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor zo’n workshop op locatie of in mijn atelier, mail of bel me gerust.

Groet,
Willy

PS
Het open atelierweekend in Zwolle was geslaagd. Niet heel druk, dus meer tijd voor gesprekken en e.e.a. verkocht, verhuurd (via mijn Kunstuitleen, klik hier voor de voorwaarden), nieuwe inschrijvingen voor deze brief, fijn!


Olieverf op doek, 20 x 60 cm.
Dit schilderijtje heeft een mooie plek gekregen in de keuken bij de koper.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *