2022, nr 100 (juni)

Honderd.

Jan (in opdracht). Olieverf op linnen, 40 x 30 cm 

Vorige maand reed ik langs de plaats Pioppi in Italië, daar woont een onevenredig hoog aantal honderdplussers. We hadden het over honderd jaar zijn, dat we niemand persoonlijk kennen die honderd is of was. Zou je honderd willen worden? We memoreerden één van de vele oneliners waar oma P. aan het eind van haar lange leven zo kwistig mee strooide: ‘Prachtig naar de tachtig, bedonderd naar de honderd’. En we vervolgden onze weg.

Ik vond een lijstje aanbevelingen op internet, voor als je -net als de inwoners van Pioppi- gezond oud wilt worden: beweeg natuurlijk (sportschool geen must), heb een doel maar geen stress, neem 20% minder calorieën, eet plantaardig voedsel, drink regelmatig wijn, hoor bij een groep gelijkgestemden en koester je familie en vrienden. Niet heel opzienbarend. Wel aangenaam verrast door de wijn.

Wat heeft dat met mijn honderdste brief te maken? Niets. Behalve dat het mijn doel is er iedere maand een te schrijven en dat het me geen stress oplevert, alleen maar plezier. Goed bezig dus 😉 Het is een tweede natuur geworden om in het dagelijks leven alert te zijn op mogelijke onderwerpen en invalshoeken voor mijn brief. In feite net als bij het schilderen. Door het schilderen en door het schrijven ontstaat een prettige aandacht voor de omgeving. Het is nooit saai als je graag iets creëert, omdat je in je hoofd daar voortdurend mee bezig bent.

De schildersbrieven maken dat ik me verbonden voel met de lezer. Ik ontvang op iedere brief reacties, al ruim acht jaar. Maar ik voel me ook verbonden met de anonieme lezer, die nooit reageert. De gedachte dat mijn brieven gelezen worden en iets brengen (een idee om iets te gaan bekijken, een overpeinzing, een lach, wat ook maar), geeft me voldoening en energie.

Ik vind deze honderdste brief een mooi moment om mijn lezers -jou dus- te bedanken voor deze aangename wisselwerking. Graag wil ik je de gelegenheid geven mijn boek ‘De schilder schrijft’ dat in de eerste helft van juli uitkomt, met 5 euro korting te kopen èn ik neem de verzendkosten daarbij voor mijn rekening. Dit aanbod geldt tot en met 15 juli a.s. Je betaalt dan € 18,95 in plaats van de vaste prijs van € 23,95. Je kunt het bestellen door mij een mailtje te sturen met je NAW-gegevens, aantal gewenste exemplaren en je mobiele telefoonnummer, dan stuur ik je een betaalverzoek (een tikkie). Of, als je dat liever wilt, een nota. Na ontvangst van je betaling zorg ik dat je je bestelling ontvangt, zodra het boek van de drukker komt.

Natuurlijk kan je De schilder schrijft ook online bestellen zodra het uit is, bijvoorbeeld via Amazon.nl en Bol.com. Dan betaal je de gewone prijs van € 23,95. Op mijn website komt een linkje te staan.

Groet,
Willy

PS.
Over wisselwerking gesproken: dat was het schilderen van het portret van Jan (zie hierboven) zeker ook. Zo fijn, als iemand zonder poespas gaat zitten en in gedachten verzinkt. Zich laat zien, zonder woorden. Het blijft magie om het onzegbare te ervaren in verf op doek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *